vineri, februarie 15, 2013

Jaf, minciună și haos la Biblioteca Judeţeană, pe vremea lui Victor Rusu



A condus Biblioteca Judeţeană lăsată moştenire de marele Bibicescu până aproape de 2010. A ţinut cu dinţii de funcţia de director şi a încercat exterminarea succesoarei sale. Dar de pe urma sa au rămas prejudicii şi haos. După doi ani de judecată, actualul director, Raluca Graf, a restabilit măreţia şi prestanţa instituţiei. Victor Rusu va fi executat silit pentru un prejudiciu de 7.000 de lei, alături de fosta sa contabilă şefă.

Actualul manager al Bibliotecii Judeţene „I. G. Bibicescu”, Raluca Graf, a venit la conducerea instituţiei emblematice pentru acest judeţ în anul 2009. A fost momentul în care fostul director, profesorul şi publicistul Victor Rusu s-a dovedit incapabil să îşi accepte soarta şi a dezlănţuit un potop de blestemăţii la adresa noii directoare. Au trecut peste trei ani de atunci, dar Rusu nu s-a împăcat nici astăzi cu gândul că a fost alungat de la conducerea Bibliotecii. Are şi motive să fie speriat şi furios, deoarece în urma sa au rămas prejudicii, haos, contracte dubioase şi debandadă. Cea care i-a preluat atribuţiile de director, avea să simtă din plin teroarea acestui om, de la valuri de comentarii prin toate gazetele, la fel şi fel de atacuri. De fapt, privind în urmă, Raluca Graf realizează că a fost puternică în toţi aceşti ani şi doar dragostea pentru Biblioteca lui Bibicescu i-a dat forţa să mergă mai departe şi să privească mereu înainte. Nu i-a fost greu, însă, să bănuiască ce „vrăji” a executat Rusu cât timp s-a aflat la butoane, dar la scurt timp după preluarea conducerii, avea să constate achiziţii de carte dubioase, chiar şocante, atât prin preţ, cât şi prin provenienţa lor: edituri cu un anumit factor de susceptibilitate şi cu o frecvenţă evident suspectă.

Momentul adevărului

„Subiectul acestei conferințe de presă este unul legat de restabilirea adevărului și a prestigiului acestei instituții de cultură ce poartă numele ilustrului ei fondator, I. G. Bibicescu. Printr-o danie impresionantă și valoroasă, Bibicescu a lăsat moștenire posterității, acestui județ, românilor de pretutindeni, un tezaur de carte și spiritualitate românească pe care l-a dorit a fi mereu îmbogățit și mereu păstrat cu sfințenie”, spunea la începutul conferinţei sale de presă directorul Bibliotecii, Raluca Graf. Doamna director mai adăuga: „Am considerat că este de datoria mea să respect memoria marelui fondator și să-mi asum pe deplin responsabilitatea funcției de manager al unei asemenea instituții. Biblioteca Județeană se află în subordinea Consiliului Județean Mehedinți și utilizează fonduri de la bugetul local. În aceste condiții, cheltuirea banului public trebuie să se facă corect, transparent și responsabil”. Este ca o declaraţie de intenţie a celei care a acţionat prompt şi chiar a demonstrat că banii subtilizaţi de fosta conducere se pot întoarce la bugetul local, pentru că sunt bani publici.
În anul 2010, în urma unor sesizări privind nereguli în ceea ce privește achiziția de carte în perioada 2007-2009, Raluca Graf a informat Consiliul Județean cu privire la aceste fapte. Ceea ce a urmat avea să scoată la iveală un adevărat jaf. La rândul său, Consiliul Județean a sesizat Curtea de Conturi care a demarat un control amănunțit, iar după câteva luni a constatat o folosire abuzivă a fondurilor destinate achiziției de carte. Mai exact, în perioada 2007-2009, sub conducerea directorului Rusu Victor, a fost produs un prejudiciu de aproape 27.000 lei. Curtea de Conturi a stabilit și faptul că sunt îndeplinite condițiile privind atragerea răspunderii patrimoniale a doi salariați, directorul Rusu Victor și contabilul-şef Leuștean Despina. Au urmat expertize, analize, evaluări şi cercetări minuţioase, toate coducând spre aceeaşi concluzie: jaf, haos, incompetenţă şi minciună. La data de 2 februarie 2011 Biblioteca Județeană a chemat în judecată pe pârâții Rusu Victor și Leuștean Despina pentru ca instanța să dispună obligarea acestora la plata prejudiciului cauzat, în sumă de 26.599 lei. A fost nevoie de doi ani de procese până când la data de 11 octombrie 2012, Tribunalul Mehedinți să pronunțe o hotărâre în dosarul 842/101/2011, hotărârea rămânând definitivă și irevocabilă la data de 13 februarie 2013.

Buni de plată

Rusu Victor și Leuștean Despina au fost obligați la plata a câte circa 7.000 lei fiecare, la care se mai adaugă suma de 2000 lei, cheltuieli de judecată. Norocul prescripţiei faptei aferente anului 2007 a făcut ca diferenţa până la cei 27.000 de lei să nu mai poată fi pusă în cârca celor doi. Ceea ce urmează, în mod logic şi firesc este recuperarea propriu-zisă a banilor. „În cel mai scurt timp voi cere punerea în executare a hotărârii și recuperarea prejudiciului. Acești bani trebuie să se întoarcă la bugetul local pentru a fi folosiți în interesul cititorilor și voi face tot posibilul pentru a restabili domnia legii. Trebuie să spun că omul care azi reclamă peste tot fapul că Biblioteca este condusă de cineva care nu este om de cultură și nu se ridică la înălțimea pretențiilor sale, a furat din bugetul instituției, iar asta nu o spun eu, ci instanțele de judecată. Același om, dă dovadă, din dispozitivul hotărârii, de jaf, haos și incompetență. Executarea silită și recuperarea prejudiciului, va restabili adevărul și dreptatea.”, mai declară Raluca Graf.

Fliera GRIFONIS

„Din dispozitivul hotărârii putem vedea că Rusu Victor a achiziționat cărți supraevaluate de la aceiași intermediari, iar aici este vorba de fundația Terra Grifonis, P.F.A. Pârvănescu şi S.C. Dunăreancu S.R.L., cu prețuri mai mari decât cele oferite de edituri”, a mai precizat, la coferinţa de presă, Raluca Graf.  La pagina 4 a sentinţei nr. 2824, pronunţată în dosarul 842/101/2011, în şedinţa publică din data de 11 octormbrie 2012, se arată cum Camera de Conturi Mehedinţi a statuat prin decizia nr. 23/2010, din verificarea modului de achiziţionare a fondului de carte în perioada menţionată s-a constatat că nu a fost respectată procedura privind achiziţiile publice în sensul că: „Pe lângă faptul că nu s-au respectat prevederile OUG nr. 34/2006, cu privire la achiziţiile publice, echipa de control a constatat că s-a achiziţionat fond de carte de la intermediari (Fundaţia TERRA GRIFONIS, PFA Pârvănescu, SC DUNĂREANCU SRL) la preţuri mai mari decât cele oferite de edituri. (...) a indentificat un număr de 883 de cărţi ce au fost cumpărate de la intermediari la o valoare de 29.892 de lei, în condiţiile în care la acea dată, dacă erau achiziţionate direct de la edituri, instituţia ar fi plătit suma de 10.872,45 lei, reprezentând o economie la bugetul local de 19.019 lei, aşa cum reultă din procesul verbal nr. 561 din data de 17.08.2010”. „În perioada 2007 – 2009 s-a achiziţionat carte la un preţ mai mare decât cel practicat pe piaţa liberă, ceea ce a condus la un prejudiciu în valoare de 26.599,59 lei, în dauna bugetului reclamantei (n.r. – Biblioteca Judeţeană)”, se mai arată în aceeaşi senţinţă.

Haos

La pagina 6 a sentinţei 2824 se arată doar o mică parte din haosul instaurat de directoratul pârâtului Rusu Victor: „pârâtului, în calitate de director al instituţiei îi reveneau o serie de obligaţii legale, respectiv: nu au fost întocmite referate de necesitate privind achiziţionarea de cărţi; nu au fost note de fundamentare privind oportunitatea angajării fondurilor publice”. Iar asta e doar o mică parte din haosul ce domnea în acele vremuri la Biblioteca Judeţeană, haos ce îl face cu siguranţă pe marele Bibicescu să se răsucească în mormânt.

Minciună

Contactat telefonic, Victor Rusu a susţinut cu tărie că nu avea atribuţii privind aciziţia de carte la Bibliotecă: „Eu eram directorul Bibliotecii, iar directorul nu are decât o singură responsabilitate, are funcţie de reprezentare. Directorul Bibliotecii nu se bagă în toate fleacurile din bibliotecă (n.r. – aşa se numeşte, în opinia lui Rusu, risipa banului public!?), el e omul de viziune şi omul care reprezintă instituţia în raport cu celelalte instituţii. În aceste condiţii, eu nu eram cel care să mă ocup de achiziţia de carte”. Totuşi, „marele cărturar”, „inestimabilul” Victor Rusu, îşi slobozeşte inconştient şi parţial subconştientul: „Ştiam că cei de la prelucrare nu au cultura necesară să facă achiziţii de carte şi le-am dat sfaturi, le-am indicat autori şi cărţi, dar răspunderea nu o aveam eu!”. În sentinţa Tribunalului Mehedinţi se poate vedea că minciuna are picioare scurte, dar teribil de scurte: „În acest sens sunt şi înscrisurile materializate în oferte de la diferite edituri, acceptate de directorul bibliotecii cu menţiunea <>, purtând ştampila instituţiei şi semnătura pârâtului (fiele 257 – 266 dosar), facturi semnate de primire de pârât, tabele nominale cu cărţile achiziţionate, semnate de pârât (n.r. – Victor Rusu)” - pagina 7, alin. 4, din sentinţa 2824.

O „victimă” a directoarei Graf

„Doamna directoare nu făcu altceva decât să demonstreze cât de mult mă urăşte, câtă patimă are în raporturile cu mine, iar ceea ce a făcut nu e decât o răzbunare”, a spus senin Rusu, cel care mai susţine că nu i se pare o sumă aşa mare cei 7.000 de lei pe care îi va lua de la el executorul judecătoresc.

Dezvăluirile vor urma, cu legăturile dintre Victor Rusu şi edituri, locul din care proveneau cărţile şi ingineriile financiare prin care li se umfla preţul!
           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați