miercuri, iulie 03, 2013

Serbia a intrat în line dreaptă către marea familie europeană






ARTICOL APĂRUT ÎN SĂPTĂMÂNALUL "OBIECTIV MEHEDINŢEAN" DIN 3 IULIE 2013

După o serie de eforturi susţinute, pe mai multe direcţii de acţiune, Serbia a primit undă verde din partea liderilor statelor membre, reuniţi la Bruxelles, în cadrul Consiliului bianual, pentru a demara oficial negocierile de aderare la marea familie a Uniunii Europene. Minoritatea românească din Timoc îşi pune speranţe în visul european al Serbiei.

Ceea ce în urmă cu doar doi sau trei ani părea doar un vis frumos, începe acum să se contureze. Una câte una, fostele republici iugoslave fac pasul către marea familie europeană. După aderarea Croaţiei, UE are acum 28 de state membre, iar cel de-an douăzecişinouălea va fi Serbia, vecinul nostru de la sud de Dunăre. Aderarea, în câţiva ani la UE, cel mult cinci ani, după toate probabilităţile, va însemna o garanţie a respectării mai multor drepturi, printre care şi dreptul la afirmarea identităţii culturale, religioase şi lingvistice al minorităţii româneşti din Valea Timocului, precum şi o garanţie că fraţii noştri de aici îşi vor putea trimite copii la şcoală pentru a învăţa limba maternă. Procesul este unul ireversibil, indiferent de nenumăratele piedici ce vor mai exista, iar românii din această zonă ştiu foarte bine acest lucru. Protocolul privind minorităţile, semnat la Bruxelles între România şi Serbia precizează expres asumarea de către Belgrad a conexiunii dintre aderarea la UE a acestui stat şi criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ şi protecţia minorităţilor naţionale, informează, pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe român. Potrivit MAE, „semnarea acestui protocol este rezultatul demersurilor repetate şi insistente ale României pentru stipularea unor măsuri concrete de protejare a drepturilor şi identităţii persoanelor aparţinând minorităţii române din Republica Serbia, inclusiv a persoanelor aparţinând acestei minorităţi din Valea Timocului”.

„Este un proces ireversibil!”

Liderul Iniţiativei Românilor din Serbia (IRS), Boian Barbucici, spune că aştepta de mult acest moment istoric şi că de acum înainte nu mai este cale de întors. „Semnalul dat de UE este unul important şi pentru noi cei care reprezentăm minoritatea românească, deoarece sub umbrela europeană am putea şi noi avea garanţia că ne vor fi respectate drepturile fundamentale, la fel ca oricărei minorităţi naţionale din orice alt stat membru al UE. Poate că acea coincidenţă potrivit căreia Serbia a primit vestea cea mare în aceeaşi zi cu aderarea efectivă a Croaţiei, este un semn de noroc, iar UE a înţeles faptul că Serbia are un viitor european. Apartenenţa la marea familie europeană impune un anagajament fundamental din partea ţării noastre, iar respectarea regulilor, odată cu accederea în UE, este obligatorie. Pe de altă parte, am mare încredere în autorităţile din ţara mamă, care vor insista în continuare pe respectarea condiţiilor impuse în acea istorică zi de 2 martie 2012. Nu ne vor uita, iar acum vom fi şi noi la aceeaşi masă cu România”, a declarat preşedintele IRS, Boian Barbucici.

Un început de drum

După cum ne explică liderul IRS, plecând de la faptul că acum Comisia Europeană a decis începerea negocierilor de aderare cu Serbia, cel târziu până la 1 ianuarie 2014, statul român trebuie să vină cu un plan foarte detaliat şi etapizat de îmbunătăţire a drepturilor minorităţii româneşti din Serbia, plan care să fie implementat pe durata negocierii capitolelor cu Serbia. „Obiectivul principal este acela, ca la momentul aderării Serbiei, comunitatea românească din Serbia (toată, nu doar Voivodina) să aibă drepturi similare cu cele pe care le au minorităţile naţionale din România, iar aceste drepturi să fie implementate in viaţa reală, nu doar introduse în textele unor acorduri. Şi ar mai fi ceva: UE ne-a întins o mână, ţara mamă la fel, dar noi trebuie să devenim mai uniţi ca niciodată şi să formăm o federeaţie puternică împreună cu toate asociaţiile româneşti de aici!”, a mai precizat Barbucici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați