miercuri, februarie 18, 2015

HABEMUS GUVERN LA CHIȘINĂU!



Moldovenii pot răsufla ușurați, la fel ca și Uniunea Europeană! După trei luni în care au ținut pe toată lumea sub tensiune și în care cursul valutar a luat-o razna, două dintre partidele proeuropene din Republica Moldova, braț la braț cu comuniștii au găsit un Guvern – GUVERNUL CHIRIL GABURICI A FOST ÎNVESTIT CU 60 DE VOTURI!


Noul Guvern, condus de Chiril Gaburici, a fost votat de Parlament cu 60 de voturi, MIERCURI, 18 FEBRUARIE 2015. Noul Executiv a primit vot de încredere, după ce deputații au dezbătut Programul de activitate şi lista membrilor acestuia. Pentru Guvernul Gaburici și-au dat votul deputații PDM, PCRM și PLDM, cu excepția fostului premier Iurie Leancă, și a deputatului Liliana Palihovici care s-a abținut, informează UNIMEDIA.

Este greu de spus ce se va întâmpla și dacă sprijinul comuniștilor lui Vladimir Voronin va fi de bun augur pentru Moldova proeuropeană. Ceea ce este bine, însă, e faptul că în sfârșit Moldova a găsit o formula guvernamentală care să poată fi și votată în Parlament și care să se apuce mai repede de treabă.

Lista miniştrilor Cabinetului GABURICI

Ministerul Sănătății - Mircea Buga 
Ministerul Afacerilor Externe - Natalia Gherman 
Ministerul Educației - Maia Sandu 
Ministerul Mediului - Sergiu Palihovici 
Ministerul Finanțelor - Anatol Arapu 
Ministerul Justiției - Vladimir Grosu
Ministerul Agriculturii - Ion Sula 
Ministerul de Interne - Oleg Balan
Ministerul Economie - Stephane Christophe Bride
Ministerul Muncii și Protecției Sociale - Ruxanda Glăvan
Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale - Vasile Bîtcă
Ministerul Tehnologiei Informațiilor - Pavel Filip
Ministerul Transporturilor - Vasile Botnari
Ministerul Culturii - Monica Babuc
Ministerul Tineretului și Sportului - Serghei Afanase


O parte din discursurile care au precedat votul de învestitură

Președintele PLDM, Vlad Filat: „Vreau să le dau un sfat celor care fac previziuni să vină cu sfaturi și soluții privind situația din țară. Vreau să-i mulțumesc lui Chiril Gaburici că a acceptat această provocare. De această dată este mai bine că a fost departe de disputele din această țară și în acest sens vreau să vă spun că nimeni nu se naște prim-ministru, dar dacă ai pregătirea necesară și sprijinul necesar, reușești. Indiferent de votul pe care îl veți acorda astăzi, vreau să aveți înțelegerea că trebuie împreună să venim să rezolvăm situația”.

Deputatul PCRM, Vladimir Voronin: „Onorat Parlament în fața noastră în fața deputaților stă o sarcină constituțională, noi trebuie să finalizăm crearea tuturor structurilor în stat. Se pare că nu este nimic, totuși situația este foarte acută în țară, prețuri, etc. Situația îmi permite să constat că situația este mult mai gravă. Trebuie să aplicăm măsuri extraordinare. Toți alegătorii așteaptă dreptate. Putem adopta cel mai performant program de guvernare. Mulți nu doresc să voteze Executivul pentru că aceasta este o mare responsabilitate. Important este să fim în relații bune și cu CSI, și cu UE, și cu Federația Rusă. Noi toți, cei 101 deputați, după ce am promis electoratului suntem obligați să facem totul pentru a asigura un trai bun pentru cetățenii noștri, inclusiv prin desemnarea unui nou Guvern. Nu mai este timp pentru confruntări opozante. Astăzi, fiecare sector din economie așteaptă decizii de la Guvern. Noi toți suntem obligați să-i liniștim pe oameni. Fracțiunea noastră speră că desemnarea unui candidat cu experiență în conducerea colectivelor mari va putea face față. Fracțiunea PCRM va fi dură. Noi nu cerem ministere și funcții, noi cerem ordine și bunăstare pentru oamenii. Se pare că toate fracțiunile au ajuns la un consens în ce privește situația creată. Trebuie să fie un vot unanim.

Deputatul PDM, Marian Lupu: „Învestirea noului Guvern este importantă astăzi. În aceste condiții, acesta va fi un vot de mare încredere mai ales în situația în care ne aflăm. Noi trebuie să creăm condițiile necesare privind situația financiară din R. Moldova. Guvernul are să se confrunte cu obiective pe termen scurt și lung. Sunt absolut sigur că instrumente și posibilități sunt. Un Executiv profesionist va face față situației dificile. Au sunat astăzi în sală idei bune care vor fi susținute pentru asigurarea securității sociale. Suntem diferiți prin modul de a privi aceste probleme. Vreau să vă îndemn să susținem cabinetul de miniștri condus de Gaburici”. 

Deputatul PL, Valeriu Munteanu: „Votarea unui guvern condus de un candidat extrem de necunoscut este periculos. Ați sfidat electoratul pentru că ați promis că nu veți coaliza cu PCRM. Manevrele PD și PLDM vor arunca R. Moldova într-o criză fără de precedent de la independență încoace. Situația este drastică. Republica Moldova nu poate supraviețui fără finanțarea externă. Singura șansă ar fi fost finanțarea de la UE, dar acestea nu vor veni pe motivul acestei monstruoase coaliții cu PCRM. Cetățenii noștri au votat pentru continuarea reformelor și edificarea statului de drept. Credeți că veți transpune aceste obiective stringente? Nu vă pasă de aspirațiile și doleanțele celor care v-au votat? Cum veți privi în ochii celor care au avut de suferit la 7 aprilie? Ce le veți spune urmașilor celor deportați? În ultimele zile au apărut mai multe informații despre deturnarea cursului european. Judecata istorică nu iartă. Ați fugit de o alianță cu PL pentru a face pe placul Kremlinului. Noi am fost intransigenți în ce privește viitorul R. Moldova. Zarurile au fost aruncate cu mult timp înainte. Vă asigur, că indiferent de jocurile murdare, liberalii nu vor capitula”, a conchis Munteanu. 


Liderul PSRM, Igor Dodon - „Idee nu aveți unde vă băgați capul. Ori doriți să mai aveți un punct în CV. Ieri Drăguțan a declarat că este portar, dumneavoastră veți fi minge în mâinile oligarhilor. Veți intra în istorie ca un premier demis în trei luni de zile. Veți fi sacrificat. Vreau să vin cu șase propuneri. Trebuie să opriți panica, să introduceți un moratoriu la prețuri și tarife, compensarea dobânzilor la credite și depozite în valută, compensație la bugetari și pensionari, susținerea agenților economici, urgent începeți consultările cu Federația Rusă privind exporturile!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentați